Portret Willem van Lierop
Olieverf op linnen
92 x 71 cm (B x H)
gesigneerd r.o. C. Koning
gedateerd 1928
niet gesigneerd, niet gedateerd
van Willem van Lierop, litho op getint papier, 22 x 39,5 cm
proefdruk?, niet gesigneerd, niet gedateerd
v.l.n.r. Willem van Lierop, Cor Henke en Cornelis Koning
Op het door Koning geschilderde portret uit 1928 zien we Willem van Lierop zittend tegen een lichte achtergrond. Groot is het verschil met het zorgvuldig geschilderde portret dat Koning in hetzelfde jaar maakte van Wilhelmien van Rede en haar dochter Mart met de kat tegen een donkere achtergrond. Dit bijzondere doek is een portret, maar vertelt ook een verhaal.
De vormen in het portret van Van Lierop zijn groot en vereenvoudigd. De expressieve kop staat hoog in het beeldvlak en kreeg een opvallend sterke schaduwkant terwijl de grote handen van het model meer licht vangen.
Willem van Lierop was tekenaar en lithograaf. Er stond hoogstwaarschijnlijk een lithopers beneden in de voormalige pastorie, misschien wel achter het geopende raam op bovenstaande foto. Belangrijke inspiratiebron voor de bevriende kunstenaars Koning en Van Lierop is het landschap van de Zuidelijke Veluwezoom met zijn hoogteverschillen. Vanaf Amerongen tot aan Renkum maakten zij zwerftochten langs de Rijn om motieven te zoeken. Dit deden ze te voet maar mogelijk stapten ze eerst op de tram. In die tijd liep er een smalspoortram vanaf Zeist via Elst en Rhenen naar Arnhem. De kunstenaars konden met hun teken - en schildersspullen makkelijk instappen want de tram stopte voor de deur van hun huis.
De Wageningse berg met uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn was zo'n plek waar werd getekend of geschilderd. Koning vond de Utrechtse heuvelrug, het achterland met zijn tabaksschuren, ook heel mooi. Hij heeft incidenteel ook wel geaquarelleerd. "Avond te Wageningen", een ver doorgewerkte aquarel toont een gezicht op de stad met links een hoog gebouw en rechts een molen.
Willem van Lierop is na de periode Elst in Amsterdam terechtgekomen en later terug verhuisd naar de provincie om in Wageningen op het adres Schoolstraat 1 te gaan wonen, waar hij in 1968 overleed. Over leven en werk van de graficus Van Lierop is weinig bekend. In 1939 exposeerde hij tekeningen van landschappen en stillevens en misschien ook getekende portretten bij kunsthandel De Brug aan de Prinsengracht 969 in Amsterdam. De opening werd verricht door bevriend architect Cor Henke.
Henke, zoon van een Amsterdamse lijstenmaker, was ook acteur, had acteerlessen gehad van Jan Musch (1875 - 1960) en werkte ook voor de radio. Cor Henke maakte een programma waarin hij een kunstwerk besprak. De luisteraar had wel een reproductie van het besproken werk nodig. Koning zelf heeft zijn leven lang nooit een radio in huis gehad, maar op 10 maart 1935 luistert hij bij de familie Van Rede in Bennekom naar de radio en schrijft hij de volgende dag een brief aan Henke. Koning herkende de stem van zijn vriend en vindt van de bespreking van een schilderij met een molen de inleiding het sterkst. Hij raadt hem aan een volgende keer een figuurschilderij van Delacroix, Jordaens of Breughel als uitgangspunt te nemen, maar denkt eigenlijk 'dat het ondoenlijk is' om voor de radio een kunstwerk te bespreken.