Cornelis Koning
1893 - 1951

Werk Cornelis Koning - portret Tijmen

Werk Cornelis Koning - Portret Tijmen
"Portret Tijmen" - foto Cor Henke, jaren '30
Olieverf op linnen, afmeting 43,5 x 51cm
Collectie Zaans Museum, Zaanstad
Werk Cornelis Koning - Portret Aren van den Nieuwendijk
"Portret Aren van den Nieuwendijk" - gedateerd 1931
Olieverf op linnen, afmeting 50 x 50cm
Gesigneerd linksboven C. Koning

Tijmen was de buurjongen van Koning en Van Lierop, zoon van slager Van Ree. Dit jongensportret werd door Koning geschilderd op liggend, klein formaat ergens begin jaren '30 en was waarschijnlijk geen opdracht. Het schilderij kwam in de collectie van Gijsbert van Rede terecht en later in de collectie van het Zaans Museum.
Zeer waarschijnlijk hebben meer inwoners van Elst voor de kunstenaar geposeerd. Bekend is dat Koning van Aren van den Nieuwendijk, visser op de Rijn, een portret maakte. Model Van den Nieuwendijk, van origine een Zeeuw uit Stellendam vond het schilderij weliswaar mooi, maar te duur. Later verkocht Koning het doek alsnog aan een kunstliefhebber. Dit vond Koning waarschijnlijk wel een beetje sneu voor Aren van den Nieuwendijk en als dank voor het poseren maakte hij voor hem een kopie van het verkochte schilderij! Linksboven in de hoek onder zijn signatuur schrijft Koning: Job 7 vers 8. Mogelijk was dit een motto van de geportretteerde: "Gedenk dat mijn leven een wind is; mijn oog zal niet wederkomen om het goede te zien"
De kunstenaars kregen in de pastorie regelmatig bezoek o.a. uit Amsterdam de familie Van Teeseling met de kinderen Cor en Ed. De kinderen zullen ongetwijfeld belangstelling hebben gehad voor de konijnen die Koning hield. Hij had de dieren de namen gegeven van zijn broers Evert en Piet! Het gezin Van Teeseling raakte in Elst ook weer bevriend met de familie Van de Berg en bleef ook na de verhuizing van Koning naar Elst komen. In het dorp werd wel gefluisterd dat de kunstenaars in de pastorie ook vrouwen uitnodigden die naakt poseerden. Niet onmogelijk, maar er is uit de periode Elst geen enkel voorbeeld van een tekening of schilderij van een naakt van de hand van Koning of Van Lierop bekend.