Cornelis Koning
1893 - 1951

Foto van een onbekend fotograaf +/- 1923

Foto Cornelis Koning
Foto van een onbekend fotograaf
vermoedelijk 1923

Vermoedelijk in een atelier zien we in het midden en rechts op twee schildersezels geplaatst, en links daarvan op een stuk board geplakt, verschillende werken van Cornelis Koning. Een man links, nog net zichtbaar, houdt met zijn rechterhand een geraamte vast dat als steun lijkt te dienen voor het stuk board eronder. Een andere man steunt de ezel in het midden. Misschien zijn beide mannen studiegenoten en/of vrienden van de kunstenaar. Al lijkt het geheel op een geïmproviseerde mini-expositie, men vond het toen de moeite waard om het tentoongestelde, inclusief de twee 'assistenten', op foto vast te leggen.

Koning studeerde in 1923 nog aan de Rijksacademie aan de Stadhouderskade in Amsterdam of was bijna klaar. Bovenstaande foto zou daarom ook daar gemaakt kunnen zijn in de loge (nummer 13), een eigen atelierruimte, die hij er toen had.

Van alle op de foto getoonde werken zijn de verblijfplaatsen van slechts 2 mij bekend. In het midden onder tegen de ezel een schilderij met de titel "M'n kachel". Dit op board geschilderde werkstuk is nog altijd in particulier bezit. Rechtsonder zien we nog net de bovenste helft van een werk met de titel "Avond Zaandammerdijk". Eveneens in particulier bezit.
In het midden de "Stervende knaap", een liggende jongeman die de dood nabij is. Het geraamte links zou model gestaan kunnen hebben voor de figuur rechtsboven in het schilderij. Verblijfplaats onbekend.
Rechts een groot werk met achterkanten van huizen in de winter. Twee kinderen op de voorgrond. Verblijfplaats onbekend.
Linksonder een kleiner werk dat het schilderij "Lijkstoet" zou kunnen zijn. De titel van dit werk komt op een tentoonstellingslijst voor. Verblijfplaats onbekend. Daarboven eveneens opgeplakt een voorstelling van figuren onder een kale boom met huizen aan de overkant van een water. Verblijfplaats onbekend.