Werk Cornelis Koning - Elst
Olieverf op linnen, 80 x 60 cm (B x H)
Cornelis Koning verhuisde rond 1930 naar Elst bij Rhenen in de provincie Utrecht. Hij woonde er in de pastorie die vrijkwam toen predikant Hogendijk vertrok naar Echteld. De kunstenaar had zijn atelier op zolder. Hij had er een groot raam laten maken met uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn.
Tijdlang woonde de graficus Willem van Lierop (1891-1968) bij hem in. Koning en Van Lierop aten tussen de middag bij de familie van slager Van Ree, die naast de pastorie woonde. Ook kwam Koning vaak bij de familie Van de Berg om er te eten of koffie of thee te drinken. Hield moeder Van de Berg iets over van het eten, dan vroeg Koning of hij het mee mocht nemen. Zij deed het eten voor hem in een zakje dat Koning dan op zijn hoofd zette. Vervolgens deed hij zijn hoed op.
Koning verhuisde in april 1934 naar Bennekom om daarna weer te verhuizen naar Amsterdam. De pastorie in Elst is eind jaren '40 gesloopt.
Vanuit een bovenraam kijkt Koning op huizen aan de overkant van de straat in Elst. Een paar kinderen staan voor een wit geschilderd huis en verderop zien we nog een paar figuren. De zware verticalen van enkele bomen zonder blad markeren de straat. We kunnen nog net over de daken verder weg gelegen huizen zien.
Het doek is in meerdere verflagen geschilderd. Contouren domineren. Alles wordt vereenvoudigd weergegeven maar is nog opgesloten in zijn vorm. Het onderwerp lijkt gevangen in een stil winters licht.