Cornelis Koning
1893 - 1951

Werk Cornelis Koning - Amstelveld

Werk Cornelis Koning
Voorstudie "Amstelveld"
Potlood op papier, 15 x 20 cm
Niet gesigneerd, niet gedateerd
Werk Cornelis Koning
"Amstelveld"
Olieverf, afmetingen onbekend
Verblijfplaats onbekend

Op de voorstudie van het schilderij met de titel "Amstelveld" zien we een aantal figuren rond een marktkraam. Linksvoor een man met een pet die met beide handen een voorwerp, een stropdas? vasthoudt dat hij aan marktbezoekers laat zien. Op de achtergrond meerdere mensfiguren. Markttaferelen is een van de onderwerpen waar Koning zich in het begin van de jaren '20 veelvuldig mee bezighoudt.
In het voltooide schilderij zien we dat de maker in de compositie een aantal veranderingen heeft toegepast. Er is meer ruimte open gelaten tussen de verschillende figuren op de voorgrond en in de achtergrond. Alles is meer langs een zig zaglijn geplaatst, waardoor de voorstelling dynamischer is geworden.

In de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 27 september 1923 verschijnt in de rubriek Letteren en Kunst een artikel gewijd aan een groepstentoonstelling in Kunstzaal Everts in Rotterdam. Een van de exposanten is Koning. De recensent die de kunstenaar "een van onze meest begaafde jongeren" noemt, ziet er tekeningen en schilderijen van o.a. stadsgezichten en marktscénes. Mogelijk was het doek "Amstelveld" er ook te zien.
Annie Mankes - Zernike, weduwe van de kunstenaar Jan Mankes (1889 - 1920) woont in Rotterdam, bezoekt de expositie en "moet toegeven aan het verlangen iets blijvends" van Koning te bezitten. Dat doet ook haar vriendin en huisgenote Willy van Stockum die een tekening koopt. Annie Mankes die aan de Groene Zoom woont nodigt de kunstenaar in een brief uit om eens te komen kijken hoe het schilderij hangt. Zij schrijft hem dat zij "nog nooit ander werk heeft willen ophangen naast het werk van haar man maar dit houdt 't er naast uit". Haar brief eindigt met "Werkt u maar heerlijk verder. Wat een diepe vreugde om 't te kunnen en mogen doen hé? Ik heb er met mijn man van mee genoten altijd..."